Idealna dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych lub obojętnych i w 20% z produktów kwasotwórczych. Niestety współczesna dieta ma odwrotne proporcje. Zakwaszenie organizmu, czyli zaburzona równowaga kwasowo–zasadowa powoduje wiele skutków ubocznych. Powoduje osłabienie, podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą i włosami. Może też być przyczyną zaparć albo biegunek.

_MG_4056

Aby zapobiec zakwaszeniu organizmu należy unikać produktów silnie zakwaszających organizm, takich jak:

 

  • Mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty cukiernicze
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Piwo
  • Kakao i czekolada
  • Sól