Na zakończenie wątku dziecięcych drugich śniadań przedstawiamy za portalem aktywniepozdrowie.pl dwie propozycje ich urozmaicenia – w sam raz na dwa dni weekendu. Oczywiście nie muszą koniecznie trafić do brzuszków dziecięcych – dorosłe z pewnością również ucieszy taka odmiana
1. Muffiny „szarlotka”
Składniki na 12 sztuk:
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki otrębów owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ½ szklanki maślanki
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3-4 jabłka (np. papierówki)
Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia , cynamon i gałkę muszkatołową wymieszać. W osobnej misce połączyć jajko z maślanką i olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i szybko wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Na koniec wmieszać jabłko. Gotowe ciasto nałożyć do papilotek i włóżyć je do formy na muffiny. Piec w temperaturze 200°C około 20 minut. Jeść po ostudzeniu, w połączeniu z garścią ulubionych owoców.
2. Naleśniki z otrębami z sałatką z tuńczyka
Składniki na placki – 4 sztuki:
- 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 jajo
- ½ łyżki oleju
- 4 łyżki otrębów
- ½ szklanki mleka 0,5% tł
- ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Połączyć suche składniki, dodać mleko, jajo i olej. Mieszać lub miksować, aż składniki się połączą. Dodać wodę i wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Składniki na sałatkę:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- Mała puszeczka kukurydzy
- Ogórek konserwowy
- Łyżka siekanej natki
- Szalotka (lub dymka)
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
- Sól
- Pieprz
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, dodać kukurydzę, pokrojony w kostkę ogórek i dymkę. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać do sałatki i doprawić do smaku.
Podgrzać naleśnik w piekarniku lub mikrofalówce, położyć do środka dwie łyżki sałatki, zwinąć mocno. Jeść ze smakiem
Dołącz do nas!