Na zakończenie wątku dziecięcych drugich śniadań przedstawiamy za portalem aktywniepozdrowie.pl dwie propozycje ich urozmaicenia – w sam raz na dwa dni weekendu. Oczywiście nie muszą koniecznie trafić do brzuszków dziecięcych – dorosłe z pewnością również ucieszy taka odmiana :)

 

1. Muffiny „szarlotka”

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 ½  szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki otrębów owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3-4 jabłka (np. papierówki)

Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia , cynamon i gałkę muszkatołową wymieszać. W osobnej misce połączyć jajko z maślanką i olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i szybko wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Na koniec wmieszać jabłko. Gotowe ciasto nałożyć do papilotek i włóżyć je do formy na muffiny. Piec w temperaturze  200°C około 20 minut. Jeść po ostudzeniu, w połączeniu z garścią ulubionych owoców.

 

2. Naleśniki z otrębami z sałatką z tuńczyka
Składniki na placki – 4 sztuki:

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów
  • ½ szklanki mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połączyć suche składniki, dodać mleko, jajo i olej. Mieszać lub miksować, aż składniki się połączą. Dodać wodę i wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Składniki na sałatkę: 

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Mała puszeczka kukurydzy
  • Ogórek konserwowy
  • Łyżka siekanej natki
  • Szalotka (lub dymka)
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu
  • Sól
  • Pieprz

Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, dodać kukurydzę, pokrojony w kostkę ogórek i dymkę. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać do sałatki i doprawić do smaku.

Podgrzać naleśnik w piekarniku lub mikrofalówce, położyć do środka dwie łyżki sałatki, zwinąć mocno. Jeść ze smakiem :)