Ketchup jest jednym z dodatków, który może urozmaicać różne potrawy. Te oferowane w sklepach maja zazwyczaj długą listę składników dodatkowych, dlatego warto jest robić swój własny w domu. Samodzielnie wykonywany przecier pomidorowy ma dużo wyższe wartości odżywcze i na pewno naturalny smak.

Głównym składnikiem ketchupu są pomidory, które są źródłem wielu cennych składników. Zawierają w sobie dużo błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę jelit. Ponadto są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jedzenie pomidorów dostarcza do organizmu witamin, w tym C, K oraz z grupy B. Warto również podkreślić, że zawierają dużo likopenu, który jest frakcją witaminy A. Jest on silnym przeciwutleniaczem, a także składnikiem zapewniającym prawidłowy wzrok. Pomidory są również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń,  sód, magnez o żelazo.

81e131b8e6001dfb9b76a74782e2063a_normal

Przepis na ketchup (przecier pomidorowy)

 

Składniki:

  • 600 g dojrzałych pomidorów (3 – 4 sztuki),
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie umieścić w rondlu. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Całość dusić, aż do otrzymania masy o konsystencji ketchupu.
  2. Tak przygotowane pomidory należy przetrzeć przez drobne sito, żeby pozbyć się pestek i uzyskać gładką konsystencję.

(przepis pochodzi ze strony dietetyczne-przepisy.net)