Sezon na dynie trwa, więc warto jest go wykorzystać. Dynia nie ma wyrazistego smaku, dlatego można jej używać w najróżniejszych połączeniach słodkich, ostrych czy orientalnych. Ma ona niewiele kalorii, około 28 kcal na 100 g, gdyż jej głównym składnikiem jest woda. Jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, wapnia, fosforu oraz z witaminami z grupy B. Dziś proponujemy zupę krem z dyni.

Zupa_krem_z_marchewki_z_migdalami

Składniki:

  • 500 g dyni,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru,
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy,
  • bulion warzywny,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 4 łyżki płatków z migdałów.

Przygotowanie:

Przygotować dynię. Umyć, obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki. Do ugotowanego bulionu warzywnego wrzucić dynię i gotować do miękkości. Całość przyprawić imbirem, pieprzem oraz solą, a także dolać świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Zupę zmiksować tak, żeby powstał gęsty krem.

Krem z dyni podawać z prażonymi płatkami migdałów.

(Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com)