Składniki:
- 200g jeżyn świeżych + jeszcze trochę do dekoracji
- 5 łyżek (lub do smaku) naturalnego miodu
- 600ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki agar-agar
- 50 ml wody do moczenia i rozpuszczenia agar-agar
Wykonanie:
- Jogurt ubijamy trzepaczką, aż osiągnie gładką, kremową konsystencję.
- Agar-agar wsypujemy do kieliszka z wodą i pozostawiamy na 10-15 minut.
- Jeżyny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, prawie doprowadzając do wrzenia. Gdy osiągną ten stan, wlewamy do nich wodę z agarem i mieszamy starannie do chwili, aż agar całkowicie się rozpuści. Zestawiamy rondel z ognia.
- Lekko przestudzoną jeżynowo-agarową mieszankę łączymy z jogurtem oraz miodem
- Całość starannie mieszamy i przekładamy do niewielkich miseczek, wyłożonych folią spożywczą (dzięki temu później z łatwością deser stamtąd wyjmiemy i będziemy mogli serwować go na talerzykach).
- Bezpośrednio przed podaniem, szederkrém dekorujemy świeżymi jeżynami.
Dołącz do nas!