szederkrem-wegierski-specjal-z-jezyn-pare-slow-o-agar-agar

Składniki:

  • 200g jeżyn świeżych + jeszcze trochę do dekoracji
  • 5 łyżek (lub do smaku) naturalnego miodu
  • 600ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 50 ml wody do moczenia i rozpuszczenia agar-agar

Wykonanie:

  • Jogurt ubijamy trzepaczką, aż osiągnie gładką, kremową konsystencję.
  • Agar-agar wsypujemy do kieliszka z wodą i pozostawiamy na 10-15 minut.
  • Jeżyny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, prawie doprowadzając do wrzenia. Gdy osiągną ten stan, wlewamy do nich wodę z agarem i mieszamy starannie do chwili, aż agar całkowicie się rozpuści. Zestawiamy rondel z ognia.
  • Lekko przestudzoną jeżynowo-agarową mieszankę łączymy z jogurtem oraz miodem
  • Całość starannie mieszamy i przekładamy do niewielkich miseczek, wyłożonych folią spożywczą (dzięki temu później z łatwością deser stamtąd wyjmiemy i będziemy mogli serwować go na talerzykach).
  • Bezpośrednio przed podaniem, szederkrém dekorujemy świeżymi jeżynami.