img_2517a827795

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • łyżka oliwy z oliwek
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana biała cebula
  • kilka zielonych oliwek pokrojonych w talarki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • kilka kropel sosu tabasco
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i paprykę.
  3. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, papryki, tabasco, oliwki i delikatnie wszystko wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż całość na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  4. Wbij 4 jajka na wierzch, zachowując między nimi odstęp. Smaż kolejne 5 min., aż jajka się zetną. Podawaj bezpośrednio patelnię na stół. Posyp posiekaną kolendrą i zmiażdżonymi orzeszkami. Podawaj z sałatą i kromką razowego chleba. Bon Appétit!