Zgodnie z prawdą, mówi się, że kasza jaglana to samo zdrowie, czego nie można powiedzieć o słodyczach. Z tego względu proponujemy dziś przepis na ciasto z kaszy jaglanej zamieszczony na blogu niebonatalerzu.blogspot.pl.

czekoladowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru (lub 8 – 10 zblendowanych daktyli),
  • dwie duże garście dowolnych posiekanych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, żurawina etc.).

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać 2 razy dobrze na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody, posolić, gotować ok. 15-20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Musi być miękka, woda powinna całkowicie się wchłonąć. Ostudzić, dodać połowę mleka i zblendować na krem. Przełożyć do miski i dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki, na końcu bakalie. Wymieszać mikserem lub dobrze łyżką. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Blaszkę ok. 20x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. Piec ok. 45 – 60 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu pokroić w kostkę.

 

(http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/ciasto-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.HA2fq5NQ.dpuf)