Mimo nadchodzących Świąt, dni robią się coraz bardziej ponure. Z tego względu proponujemy dziś przepis na rozgrzewający i pełen koloru krem z marchwi.

krem z marchwii

 

Składniki

  • 4 -5 marchewek,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
  • 1  łyżka oleju rzepakowego,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę zeszlikć na patelni.
  2. Wcześniej przygotowany bulion wlać do garnka, a następnie dodać do niego obrane, grubo pokrojone marchewki oraz cebulę. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości  warzyw.
  3. Zupę zblendować, a następnie przyprawić do smaku i jeszcze chwilę pogotować.
  4. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Smacznego!