Jak zwykle w piątki, proponujemy przepis. Tym razem prezentujemy recepturę na pomarańczowy ryż zamieszczony  na blogu Cynamonowy Pył! Jest to wspaniały pomysł na odmienione śniadanie.

pomaranczowy_ryz

Składniki ( na 2 porcje ):

  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżki selera naciowego pokrojonego w kostkę,
  • pół małej cebuli,
  • 1 szklanka surowego ryżu,
  • 1 szklaka bulionu z kurczaka,
  • 1 szklanka soku 100% pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynek,
  • garść prażonych migdałów.

 

Sposób przygotowania :

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekaną cebulkę i seler . Następnie wsypać surowy ryż i podsmażyć do czasu, aż ryż się zarumieni .

Następnie wlać bulion drobiowy oraz sok pomarańczowy oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do osiągnięcia miękkości ryżu.

Na suchej patelni uprażyć migdały

Ryż podawać posypany migdałami i rodzynkami.

(przepis zaczerpnięty z: http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/11/Pomaranczowy-ryz-na-sniadanie.html)