Zapraszamy do spróbowania sałatki z pieczonych buraków i awokado! Jest to wspaniały zestaw na zimę, gdyż awokado dostarcza nienasyconych tłuszczy, które chronią naszą skórę przed zimnem, a buraki dają uczucie sytości i dostarczają żelaza niezbędnego do zimowych szaleństw!
Składniki:
- 1 burak,
- duża garść świeżego szpinaku,
- 1 awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść orzeszków pinii,
- sól, pieprz.
Sos winegret:
- 1 i 1/2 łyżki musztardy,
- 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 3/4 łyżki octu ryżowego.
Przygotowanie:
- Umytego buraka zawinąć w w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Umyć, obrać i pokroić w kostkę awokado.
- Umytą rukolę osuszyć.
- Wszystkie składniki włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny oraz dodać pestki dyni i przyprawy (pieprz, sól).
- Przygotować sos winegret, przyprawić nim sałatkę, a następnie wymieszać.
Smacznego!
Dołącz do nas!