Zapraszamy do spróbowania sałatki z pieczonych buraków i awokado! Jest to wspaniały zestaw na zimę, gdyż awokado dostarcza nienasyconych tłuszczy, które chronią naszą skórę przed zimnem, a buraki dają uczucie sytości i dostarczają żelaza niezbędnego do zimowych szaleństw!

sałatka z awokado i buraczkami1

Składniki:

  • 1 burak,
  • duża garść świeżego szpinaku,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść orzeszków pinii,
  • sól, pieprz.

Sos winegret:

  • 1 i 1/2 łyżki musztardy,
  • 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 łyżki octu ryżowego.

Przygotowanie:

  1. Umytego buraka zawinąć w w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Umyć, obrać i pokroić w kostkę awokado.
  3. Umytą rukolę osuszyć.
  4. Wszystkie składniki włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny oraz dodać pestki dyni i przyprawy (pieprz, sól).
  5. Przygotować sos winegret, przyprawić nim sałatkę, a następnie wymieszać.

Smacznego!