Składniki:
- 1,5 szklanki ciecierzycy,
- 200 g sałaty,
- 2 pomidory,
- 10 suszonych pomidorów,
- pęczek rzodkiewek,
- czerwona cebula,
- marchew,
- szczypiorek,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- czarnuszka,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć przez co najmniej 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić ją na noc w naczyniu. Ciecierzyca pęcznieje pod wpływem wody, dlatego dobrze jest przygotować sobie większe naczynie.
- Ciecierzycę gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 1 godzinę, co kilka minut mieszając. Ciecierzyca po ugotowaniu jest chrupiąca, miękka i sprężysta. Moja była gotowa po ok 50 minutach, dlatego po upływie 45 minut warto sprawdzać czy ciecierzyca jest gotowa.
- W czasie gotowania ciecierzycy mamy czas na przygotowanie reszty składników sałatki. Do miski wrzucamy pokrojoną lub poszarpaną sałatę, czerwoną cebulę ( jest łagodniejsza w smaku niż biała), startą na tarce marchew oraz pokrojony pęczek rzodkiewek.
- Następnie w cienkie paseczki kroimy suszone pomidory. Jeśli nie macie tych pomidorów możecie zastąpić je oliwkami. Zwykłe pomidory kroimy w kostkę.
- Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, czarnuszki oraz pestki dyni.
- Gotową i wystudzoną ciecierzycę dodajemy do sałatki. Mieszając wszystkie składniki dodajemy dwie łyżki oleju lub oliwy. Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem.
Dołącz do nas!