img_6965

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy,
  • 200 g sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • pęczek rzodkiewek,
  • czerwona cebula,
  • marchew,
  • szczypiorek,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • czarnuszka,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć przez co najmniej 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić ją na noc w naczyniu. Ciecierzyca pęcznieje pod wpływem wody, dlatego dobrze jest przygotować sobie większe naczynie.
  2. Ciecierzycę gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 1 godzinę, co kilka minut mieszając. Ciecierzyca po ugotowaniu jest chrupiąca, miękka i sprężysta. Moja była gotowa po ok 50 minutach, dlatego po upływie 45 minut warto sprawdzać czy ciecierzyca jest gotowa.
  3. W czasie gotowania ciecierzycy mamy czas na przygotowanie reszty składników sałatki. Do miski wrzucamy pokrojoną lub poszarpaną sałatę, czerwoną cebulę ( jest łagodniejsza w smaku niż biała), startą na tarce marchew oraz pokrojony pęczek rzodkiewek.
  4. Następnie w cienkie paseczki kroimy suszone pomidory. Jeśli nie macie tych pomidorów możecie zastąpić je oliwkami. Zwykłe pomidory kroimy w kostkę.
  5. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, czarnuszki oraz pestki dyni.
  6. Gotową i wystudzoną ciecierzycę dodajemy do sałatki. Mieszając wszystkie składniki dodajemy dwie łyżki oleju lub oliwy. Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem.