835996_orig
Składniki:

  • 1 średni batat (słodki ziemniak) – 340g,
  • 2 średnie buraki –  210g,
  • roszponka,
  • 2 łyżki nasion granatu,
  • 2 łyżki mieszanki prażonych nasion słonecznika, dyni i sezamu,
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę,
  • sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka tartego chrzanu, 2 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki suszonego estragonu, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól.

Przygotowanie:

  • buraki wrzuć do wrzącej lekko osolonej wody i gotuj około 10-15 minut, następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry,
  • batat umyj, wyszoruj skórkę i pokrój na nieduże kawałki,
  • naczynie żaroodporne przykryj papierem do pieczenia, wyłóż buraki i kawałki batata,
  • piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stop. C i piecz warzywa do miękkości około 30-35 minut,
  • składniki na sos do sałatki połącz razem,
  • na dno salaterki ułóż umyte, wysuszone wcześniej listki roszponki, polej 1/3 sosu sałatkowego,
  • upieczone warzywa polej resztą sosu i dokładnie wymieszaj – czynność tę wykonaj w oddzielnych naczyniach, (osobno dla ziemniaków, osobno dla buraków),
  • na wierzchu roszponki ułóż kawałki buraka i batatu, posyp nasionami granatu i prażonym słonecznikiem z nasionami dyni i sezamu,
  • na koniec przyozdób mozzarellą.