Dziś proponujemy przepis na sałatkę z pomarańczą, awokado, serem camembert i suszonymi pomidorami. Nie należy do dań, które zawierają mało kalorii, jednak dla jej smaku można nagiąć na chwilę dietę, gdyż dostarcza również dobrych tłuszczy i antyoksydantów. Przepis jest zamieszczony na blogu kulinarnym Sajkofanka smaku.

1b

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie miksy sałat,
  • garść świeżych liści ziół (szpinaku, mięty, bazylii i melisy),
  • 2 dojrzałe pomarańcze,
  • 1 awokado,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych.

Składniki dressingu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • pół ząbka czosnku,
  • 2 roztarte suszone pomidory.

Przygotowanie:

Miks sałat płuczemy, osuszamy, rozrzucamy na talerzu. Na miks układamy fileciki z pomarańczy, awokado pokrojone w kostkę,  ser camembert pokrojony w cienkie plasterki oraz pomidory pokrojone w paseczki. Dookoła układamy listki świeżego szpinaku, mięty, melisy i bazylii. Posypujemy ziarnami siemienia lnianego i płatkami migdałów. Polewamy obficie dresingiem przygotowanym w blenderze.

 

(oryginalny przepis na: http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/salatka-z-camembertem-pomarancza-awokado-i-suszonymi-pomidorami/)