sałatka-ze-szpinakiem

Składniki:

  • szpinak 100g
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 suszone pomidory
  • ok. ¼ kostki sera feta (70g)

Składniki sosu:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • ew. sok z ¼ limonki

Wykonanie:

  • Na talerzu ułóż umyty i osuszony szpinak.
  • Na warstwie szpinaku ułóż przekrajane pomidorki cherry, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pokrojony w trójkąty ser feta.
  • Całość polej sosem przygotowanym z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego i ziół prowansalskich.

Wskazówki:

  • Mi najbardziej smakuje wersja po wymieszaniu kiedy smaki się połączą
  • Ze względu na krótką żywotność szpinaku najlepiej sałatkę zjeść od razu albo przechowywać przez krótki czas.