Porcja na słoik o pojemności 900 ml

81tile

Składniki:

  • ½ kg solonych płatów śledziowych
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g mrożonego rokitnika
  • 5 – 6 małych liści laurowych
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • sok z ½ cytryny
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w mleku przez 1 godzinę, opłukać, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w cienkie plasterki i  przelać na sitku wrzątkiem.

Rokitnik oberwać z gałązek. W słoiku kolejno układać:

  • kilka kawałków śledzia,
  • trochę cebuli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka owoców rokitnika,
  • liść laurowy

I tak aż do skończenia się składników.

Na wierzch wylać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko zalać olejem rzepakowym.

Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na min. 48 godzin.