Ten orientalny przepis jest świetnym pomysłem na samodzielne danie jak również dodatek do obiadu.

edd20ca6-9ef4-11e3-aab7-0025b511226e

Składniki:

  • 1 kg brukselki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca

sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek
  • 2 cm plaster imbiru
  •  sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyść brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki – im mniejsze kawałki, tym lepiej.
  • W dużym garnku gotuj osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki.
  • Musisz  poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  • Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
  • W tym samym czasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i upraż je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia.
  • Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekaj lub rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszaj.
  • W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos.
  • Wszystko porządnie mieszaj i gotowe.