Składniki:
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka startej na grubszych oczkach marchewki
2 garści szpinaku
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika
½ szklanki podprażonego sezamu
2 łyżki maki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki imbiru
- Ugotowany groszek wrzucić do malaksera z 2 ząbkami czosnku i 2 łyżkami cytryny i zmiksować ( ale nie na bardzo jednolita masę) posolić do smaku.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać szpinak i kurkumę i dusić jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Zmiksowany groszek, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekana natkę pietruszki, szpinak z cebulką, a także pestki słonecznika, sezam i marchewkę oraz mąkę i olej umieścić w większej misce i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
- Dodać przyprawy, jeszcze raz wymieszać i formować kulki wielkości mandarynki.
- Rozpłaszczone kulki można obtaczać w zmielonych płatkach owsianych i smażyć na patelni lub upiec w piekarniku ( po 20 min. z każdej strony przy 200 st C).
- Podawać z kaszą lub w bułce jako burgery z ulubioną surówką.
Dołącz do nas!