images

Składniki

850g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na  ćwiartki
4-6 ząbki czosnku obrane
1 litr wywaru z warzyw*
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180C.
  • W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
  • Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
  • Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.