Mimo, że nie ma wielkiego mrozu, to miło jest zjeść ciepłą, rozgrzewającą i pyszną zupę. Wspaniały przepis znajduje się na blogu diety venus, którym z radością się dzielimy!

Zupa-kokosowa-z-soczewica-dieta-venus

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
    500 gramów pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona),
  • 200 g pokrojonej w kostkę marchewki (może być starta),
  • 1 łyżka kurkumy w proszku,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 200 g soczewicy,
  • 1500 ml wody,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku (u mnie 2 łyżki),
  • szczypta suszonej papryki chilli (opcjonalnie),
  • sól i świeży pieprz do smaku.

WYKONANIE

  1. W wysokim garnku namoczyć soczewicę. Zagotować ją i zmniejszyć ogień.
  2. Do soczewicy dodać dynię i marchewkę i dusić aż warzywa będą miękkie.
  3. Kurkumę uprażyć na patelni bez tłuszczu. Należy uważać aby jej nie przypalić ponieważ będzie gorzka.
  4. W osobnym rondelku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim szczypiorek, dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Dokładnie wymieszać i dodać mleko kokosowe. Zagotować i odstawić.
  5. Kiedy soczewica i warzywa będą miękkie dodać sos kokosowo-pomidorowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut aż smaki się połączą.
  6. Doprawić solą, pieprzem i chilli.
  7. Zupę wlać na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem

 

(Przepis pochodzi ze strony dietavenus.pl)