Mimo, że nie ma wielkiego mrozu, to miło jest zjeść ciepłą, rozgrzewającą i pyszną zupę. Wspaniały przepis znajduje się na blogu diety venus, którym z radością się dzielimy!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju kokosowego,
500 gramów pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona), - 200 g pokrojonej w kostkę marchewki (może być starta),
- 1 łyżka kurkumy w proszku,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 200 g soczewicy,
- 1500 ml wody,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku (u mnie 2 łyżki),
- szczypta suszonej papryki chilli (opcjonalnie),
- sól i świeży pieprz do smaku.
WYKONANIE
- W wysokim garnku namoczyć soczewicę. Zagotować ją i zmniejszyć ogień.
- Do soczewicy dodać dynię i marchewkę i dusić aż warzywa będą miękkie.
- Kurkumę uprażyć na patelni bez tłuszczu. Należy uważać aby jej nie przypalić ponieważ będzie gorzka.
- W osobnym rondelku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim szczypiorek, dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Dokładnie wymieszać i dodać mleko kokosowe. Zagotować i odstawić.
- Kiedy soczewica i warzywa będą miękkie dodać sos kokosowo-pomidorowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut aż smaki się połączą.
- Doprawić solą, pieprzem i chilli.
- Zupę wlać na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem
(Przepis pochodzi ze strony dietavenus.pl)
Dołącz do nas!