Najlepiej jest jeść sezonowe warzywa i owoce. W okresie zimowym najbardziej dostępne są owoce cytrusowe. Głównym składnikiem tych owoców jest woda, dlatego są niskolaloryczne (35 – 45 kcal). Ponadto zwierają znaczące ilości błonnika pokarmowego. Cytrusy zawierają wiele składników bioaktywnych, które wspierają zdrowie, zapobiegają infekcjom i chorobom układu krążenia oraz nowotworom, a także spowalniają procesy starzenia się. Wśród tych składników są witamina A, C, E, luteina, zeaksantyna, kwas foliowy, wapń czy potas. Podczas wytwarzania soków witaminy są niszczone, a błonnik jest usuwany, dlatego warto jest jeść świeże owoce. Dziś przepis na sałatkę cytrusową.

img

Składniki:

  • cykoria 2 sztuki,
  • pomarańcz 2 sztuki,
  • ser pleśniowy 1 opakowanie,
  • migdały w płatkach,
  • oliwa z oliwek 1 łyżka,
  • szczypta pudru lub odrobina miodu,
  • wg. uznania cynamon, imbir.

Przygotowanie.

  1. Cykorię umyć, osuszyć lub pozostawić do wyschnięcia. Następnie pokroić liście na mniejsze kawałki.
  2. Cytrusy umyć, obrać ze skórki i oczyścić. Potem należy pooddzielane cząstki owoców pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miseczki razem z cykorią.
  3. Ser pokroić w drobną kostkę i umieścić z pozostałymi składnikami.
  4. Oliwę z oliwek zmieszać z przyprawami, a następnie polać sałatkę i dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Podawać posypane prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!