Szukając dania na efektowną kolację można skorzystać z przepisu na tatrę razową ze szpinakiem. Efektownie się prezentuje, a nie wymaga dużej pracy, a raczej odpowiedniej ilości czasu. Wykorzystanie mąki razowej pozwala na dostarczenie organizmowi błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także, żelaza i magnezu. Odznacza się również niższym indeksem glikemicznym niż tradycyjna mąka. Szpinak nie dostarczy witaminy C, gdyż zostanie zniszczone przez wysoką temperaturę, ale będzie źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu i karotenu.

IMG_4634

Składniki

Składniki na ciasto:

  • mąka razowa 200 g,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę szpinakową:

  • szpinak mrożony 2 opakowania,
  • ser typu feta 1 opakowanie,
  • czosnek 3 ząbki,
  • przyprawy do smaku, np. pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany olej rzepakowy wyłożyć cały szpinak (można użyć dużego garnka) i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozmrożenia. Następnie odcisnąć wodę.
  2. Do odparowanego szpinaku dodać przeciśnięty czosnek, ser typu feta pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Chwilę podgrzewać, aż przyjemny aromat zacznie się roznosić w powietrzu.
  3. Na stolnicy położyć masło i pokroić je na kawałki. Na to wysypać mąkę, szczyptę soli i ugniatać jak najkrócej, aż powstanie gładka masa. Jeżeli ciasto jest suche można do niego dodać do 3 łyżek wody.
  4. Ciastem wyłożyć niskie naczynie żaroodporne tak, żeby brzegi ciasta tworzyły wysokie brzegi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż delikatnie zmieni kolor.
  5. Po 20 minutach pieczenia ciasta, wyjąć je i rozprowadzić masę szpinakową, a następnie zapiekać jeszcze przez kilka minut.

Smacznego!