DSC_0303-1024x680
Składniki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków żytnich
  • 50g orzechów brazylijskich
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie)
  • 4 duże figi suszone
  • ⅓ szklanki wody
  • ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia
Wykonanie
  1. Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę.
  2. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus.
  3. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista.
  5. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz.
  6. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej cała noc.