dobreAmerykanie lubują się w rankingach i zestawieniach. Dziś przytaczamy przygotowany przez grono amerykańskich specjalistów z zakresu żywienia na zlecenie serwisu huffingtonpost.com ranking 10 najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Warto mieć tę listę na uwadze, dokonując zakupu żywności.

 

1. Woda. Bez niej nie ma życia. Zapobiega procesom starzenia, hamuje apetyt, przyspiesza metabolizm, nawadnia komórki, poprawia pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie.

 

2. Truskawki. Niskokaloryczne źródło witaminy C i błonnika pokarmowego. Chronią przed wrzodami żołądka.

 

3. Migdały. Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają pracę mózgu, układu nerwowego i krwionośnego.

 

4. Oliwa z oliwek. Również źródło NNKT. Zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

 

5. Jabłka. Bogate w pektyny, wspomagają odchudzanie, powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 

6. Wiśnie. Doskonałe w okresie regeneracji organizmu. Ponadto ułatwiają zasypianie.

 

7. Pistacje. Jak wszystkie orzechy źródło NNKT. Chronią serce, obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi wywołane stresem.

 

8. Owoce cytrusowe. Bogate źródła witaminy C. Przyspieszają gojenie ran, zwiększają odporność organizmu na infekcje.

 

9. Jagody. Występuje w nich szereg związków o charakterze przeciwutleniaczy, dzięki czemu chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

 

10. Gorzka czekolada. Powoduje obniżenie ciśnienia krwi, poprawę samopoczucia oraz wzrost „dobrej” frakcji cholesterolu, czyli HDL.