Za oknem mróz, aż nie chce się nosa wystawiać z domu. Niestety praca i codzienne obowiązki takiego luksusu nam nie dają. Wracamy zmarznięci i mamy ochotę na coś, co szybko rozgrzeje organizm. W tej sytuacji najlepiej sprawdzą się zupy!
Dziś proponujemy Wam pyszną i sycącą ostrą zupę pomidorową z soczewicą. Dodatek papryki (świeżej i mielonej) pobudzi tętno, dzięki czemu od razu będzie Wam cieplej Przepis i zdjęcie zaczerpnięte z serwisu wizaz.pl.
Składniki:
– 1 duża cebula, drobno posiekana
– 3 zmiażdżone ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka oliwy
– 1 puszka pomidorów bez skóry
– 200 ml przecieru pomidorowego
– 3 szklanki bulionu
– 250g czerwonej soczewicy, umytej i moczonej przez godzinę w zimnej wodzie
– przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra (do smaku)
Przygotowanie:
Czosnek, paprykę i cebulę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przyprawy – do smaku, ale tak, by uzyskać ostrość, zgodnie z założeniem Wlać bulion. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewać razem ok 10 minut. Zmiksować całość. Dodać soczewicę i gotować w zupie do miękkości. Można udekorować kleksem z jogurtu naturalnego. Smacznego!!!
Dołącz do nas!