Kalafior, oferuje nam wiele cennych składników, m.in. witaminę K i C, sód, potas, magnez, wapń. Jako przedstawiciel rodziny kapustowatych dostarcza wykazujące działanie przeciwnowotworowe sulforafan oraz indolo-3-karbinol.

Jak się okazuje, taki warzywny skarbiec zdrowia nie musi być nieprzyjemnie pachnący, rozgotowany i podany z tartą bułką, tylko stanowić świetną bazę dla kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • kalafior
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatki i przyprawy według uznania, np. sok z cytryny, kolendra, cebula / czosnek, oliwa / masło / mleko kokosowe / olej kokosowy

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy, obieramy z liści i dzielimy na mniejsze części.

Surowy kalafior możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać nożem (żmudne) albo rozdrobnić w malakserze z nożykiem (najszybciej i najwygodniej).

Jeśli chcemy zjeść kalafiorowy ‘ryż’ na surowo, po rozdrobnieniu po prostu przyprawiamy i mieszamy z wybranymi dodatkami.

DSC_0337-Kopiowanie