Kalafior, oferuje nam wiele cennych składników, m.in. witaminę K i C, sód, potas, magnez, wapń. Jako przedstawiciel rodziny kapustowatych dostarcza wykazujące działanie przeciwnowotworowe sulforafan oraz indolo-3-karbinol.
Jak się okazuje, taki warzywny skarbiec zdrowia nie musi być nieprzyjemnie pachnący, rozgotowany i podany z tartą bułką, tylko stanowić świetną bazę dla kulinarnych eksperymentów.
Składniki:
- kalafior
- sól i pieprz do smaku
- dodatki i przyprawy według uznania, np. sok z cytryny, kolendra, cebula / czosnek, oliwa / masło / mleko kokosowe / olej kokosowy
Przygotowanie:
Kalafior płuczemy, obieramy z liści i dzielimy na mniejsze części.
Surowy kalafior możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać nożem (żmudne) albo rozdrobnić w malakserze z nożykiem (najszybciej i najwygodniej).
Jeśli chcemy zjeść kalafiorowy ‘ryż’ na surowo, po rozdrobnieniu po prostu przyprawiamy i mieszamy z wybranymi dodatkami.
Dołącz do nas!