Przedstawiam przepis na pyszną sałatkę z brokuła, fety i nasion słonecznika:

9ikj
Składniki:
1 duży brokuł
1 opakowanie sera feta
1/2 szklanki ziaren słonecznika
sos:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1-2 ząbki czosnku
Do małej miseczki dodać jogurt naturalny, majonez, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę albo bardzo drobno posiekany. Sos dokładnie mieszać i odstawić na bok.
Na małym gazie rozgrzać patelnię (najlepiej wybrać teflonową lub ceramiczną, która umożliwia smażenie beztłuszczowe). Dodać słonecznik i często mieszać, czekać aż upraży się na złocisto. Zazwyczaj trwa to ok. 4-6 minut; należy pilnować, żeby go nie przypalić. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony przełożyć słonecznik na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
W między czasie w w garnku nastawić wodę, posolić ją do smaku wody morskiej. Kiedy zagotuje się wrzucić różyczki brokuła i gotować ok. 4-5 minut. Brokuł musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Następnie przełożyć go na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
W salaterce lub na półmisku ukłożyć różyczki brokuła, następnie ser feta pokrojony w kostkę, całość polać sporą ilością sosu czosnkowego i na koniec posypać prażonym ziarnem słonecznika.
Sałatkę można przygotować wcześniej i do momentu podania trzymać w lodówce pod przykryciem.