Bardzo apetyczna i wykwintna sałatka z burakami, idealna na jesienne kolacje.
Składniki:
– 4 niewielkie buraki
– 50 g sera koziego
– garść orzechów włoskich
– spora garść rukoli (może być też roszponka lub mix sałat)
Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż buraki będą miękkie (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Buraki studzimy, obieramy i kroimy na pól plasterki.
Mieszamy dokładnie składniki sosu.
Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy. Sałatkę polewamy sosem. Wierzch posypujemy skruszonym serem kozim.
Dołącz do nas!