Bardzo apetyczna i wykwintna sałatka z burakami, idealna na jesienne kolacje.

sałatka z buraków i koziego sera 2

Składniki:

– 4 niewielkie buraki

– 50 g sera koziego

– garść orzechów włoskich

– spora garść rukoli (może być też roszponka lub mix sałat)

Sos:

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka octu winnego

– 1 łyżeczka miodu

– sól, pieprz

Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż buraki będą miękkie (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Buraki studzimy, obieramy i kroimy na pól plasterki.

Mieszamy dokładnie składniki sosu.

Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy. Sałatkę polewamy sosem. Wierzch posypujemy skruszonym serem kozim.