salatka_bob_kalarepka

Składniki

2 porcje
  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • 1/2 kalarepki
  • 100 g rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorem)
  • 30 g orzeszków pinii
  • 1 zielona papryczka jalapeño
  • winegret: 1/4 ząbka czosnku, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy extra vergine, sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Sałatę wyłożyć na półmisku.
  • Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce, ułożyć na sałacie razem przekładając rukolą. Posypać obranym bobem, ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać posiekaną cebulką wraz ze szczypiorkiem, zrumienionymi na suchej patelni orzeszkami pinii i posiekaną papryczką jajalapeño.
  • Winegret: starty czosnek wymieszać z musztardą, następnie dodać syrop klonowy i wymieszać. Połączyć z sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą i pieprzem, polać po sałatce.