pobrany plik

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka rukoli
  • 1 szklanka sałaty lodowej lub masłowej
  • 1 gruszka
  • 1 ogórek ze skórką
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki

SOS

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plastry. Ogórka dokładnie myjemy, kroimy w plasterki, razem ze skórką. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Dokładnie mieszamy lub miksujemy składniki sosu.

Wszystkie składniki sałatki ułożyć na sałacie. Na wierzchu poukładać porwane na mniejsze kawałki plastry szynki. Polać sosem. Na wierzchu posypać orzechami.