12

SKŁADNIKI

  • 200 g miksu sałat
  • po 125 g ciemnych i jasnych winogron
  • 200 g sera pleśniowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 150 g ciabatty, według uznania

Sałatę myjemy, osuszamy. Winogrona obrywamy z łodyg i kroimy na pół. Ser kroimy najpierw w plasterki, potem w słupki. Wszystko mieszamy.

Łączymy ze sobą oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz, cukier, musztardę i energicznie mieszamy. Ciabattę podpiekamy w rozgrzanym piekarniku aż będzie chrupiąca, następnie kroimy na kromki. Sałatkę mieszamy z sosem winegret, podajemy z chlebem.