salatka_szpinak_pieczarki_orzechy_2

Składniki:

1 op. baby – szpinaku lub mieszanki sałat ze szpinakiem
150 g pieczarek
200 g  szynki dojrzewającej
1 cebula biała lub czerwona
100g posiekanych orzechów włoskich
2/3 opakowania sera typu feta
200g pomidorków koktajlowych
sok z cytryny

dressing:

sok z 1 pomarańczy
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Szpinak (lub sałatę ze szpinakiem) myjemy i osuszamy np. w wirówce do sałaty.

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które następnie obtaczamy w soku z cytryny – zachowają wówczas piękny biały kolor, nie ściemnieją.

Cebulę kroimy w bardzo cienkie półplasterki.

Szynkę dojrzewającą kroimy w paseczki.

Pomidorki, po umyciu, przekrawamy na pół.

Fetę kroimy w kostkę. (Wskazówka: jeśli nóż będziemy moczyć w ciepłej wodzie po każdym krojeniu, otrzymamy ładną kostkę, która nie będzie przywierała do noża)

Sok z pomarańczy blendujemy/miksujemy z oliwą i natką pietruszki.

Szpinak, pomidory, cebulę, fetę, szynkę oraz pieczarki mieszamy ze sobą. Na wierzch sałatki sypiemy orzechy włoskie. Podajemy z dressingiem wlanym do osobnego naczynia. Jeśli polejemy sałatkę od razu, po jakimś czasie zwiędnie, a bez dressingu, można ją serwować nawet na drugi dzień.