Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół.

Składniki:

– 2 garście  szpinaku baby
– 2 duże buraki
– 1 cm świeżego startego imbiru
– 2 czerwone pomarańcze
– świeży tymianek
– olej lniany
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości.
  2. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem.
  3. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.
  4. Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków.
  5. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

 

 

Przepis z http://hellozdrowie.pl