Proponujemy dzisiaj sałatkę, która oprócz szpinaku zawiera całe mnóstwo smacznych i zdrowych składników. Idealna na wzmocnienie odporności i dodanie ciału witalności
Składniki:
– 2 garści szpinaku,
– 2 małe liście jarmużu,
– garść rukoli,
– ¼ szklanki quinoa,
– 3 średnie buraki,
– 300 g dyni piżmowej,
– 30 g fety,
– granat,
– 3 łyżki ciecierzycy,
– mała czerwona cebula,
– oliwa z oliwek,
– tymianek,
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie myjemy i suszymy buraki, a potem każdego kładziemy na osobnym kawałku folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczemy przez godzinę do miękkości. Na 30 minut przed końcem pieczenia buraków należy włożyć do piekarnika na blaszce pokrojoną w kostkę dynię, przyprawioną solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropioną oliwą z oliwek.
- Następnie w garnuszku umieszczamy kaszę quinoa i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
- Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, a cebulkę kroimy w cienkie piórka.
- Upieczone warzywa pozostawmy do przestygnięcia. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. W misce układamy liście szpinaku, jarmużu i rukoli oraz pokrojone buraki i dynię.
- Rozsypujemy na sałatce kaszę quinoa i ciecierzycę. Wszystko mieszamy.
- Na wierzch kładziemy ziarna grantu, resztę ciecierzycy i rozkruszoną fetę. Doprawiamy wedle uznania.
Przepis z http://hellozdrowie.pl
Dołącz do nas!