pieczony-schab-wieprzowy-tulipan-z-orzechami

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego b/k
  • do mięsa – pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, cynamon, imbir suszony, sól
  • FARSZ – 70 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1 nieduża cebula
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 jajko
  • garść liści natki pietruszki
  • 30 ml mleka
  • 4 czubate łyżeczki bułki tartej
  • do smaku – sól, pieprz mielony czarny
  • dodatkowo – 2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła do formy i skropienia mięsa
  • 1 łyżeczka zimnego masła do sosu

Dość gruby a krótki kawałek mięsa umyć i osuszyć. Odciąć odstające kawałki. Ostrym nożem naciąć mięso wzdłuż w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie.Mięso natrzeć przyprawami. Pieprzu, tymianku, czosnku i soli było po ok. 1/2 łyżeczki, a cynamonu, imbiru i ostrej papryki po 1/3 łyżeczki. Mięso pod przykryciem odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

FARSZ – jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać, posiekać też drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszać dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Doprawione mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyć porcje naszykowanego farszu. Związać mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową, bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.

Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skropić niewielką ilością tłuszczu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st. C, a do naczynia wlać ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Piec mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć naczynie i przykryć folią, odstawić na 15 minut, żeby mięso odpoczęło zanim się je pokroi. Ostrożnie usunąć sznurki.

Kroić na grube plastry. Sos, który wytworzył się podczas pieczenia zlać do rondelka przecedzając przez sitko, zagotować i wmieszać w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego masła.