ser koziDoskonałą alternatywą dla serów białych i żółtych produkowanych z mleka krowiego są sery kozie. Szczególnie polecane są one osobom zainteresowanym zdrowym odżywianiem, gdyż mleko kozie, z którego są produkowane, jest niezwykle zdrowe. Dlaczego? Głównie dlatego, że same kozy to bardzo zdrowe zwierzęta – potrafią bronić się przed zanieczyszczenia i chorobami, a także usuwać z organizmu szkodliwe pierwiastki, dzięki czemu ich mleko jest pozbawione wszelkich niepożądanych substancji.

W kozich serach znaleźć możemy szereg potrzebnych nam składników: białko, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę A, cynk, wapń, potas, fosfor i magnez. Doskonale sprawdzają się w profilaktyce chorób układu krążenia, są pomocne w leczeniu anemii, astmy, egzem, schorzeń płuc, wątroby, oskrzeli.

Ponadto w kozich serach jest mniej kazeiny niż w ich krowich odpowiednikach, toteż rzadziej wywołują alergie. Mogą je również spożywać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

W Polsce coraz częściej można zakupić produkty z mleka koziego w zwykłych sklepach. Cena jest niestety wyższa niż w przypadku przetworów z mleka krowiego.