1. Buraki są doskonałym źródłem witamin i minerałów. W korzeniu  znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu.
  2. Jedzenie tego warzywa zaleca się przy niedokrwistości, ponieważ zawiera cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.
  3. Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność. Burak ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na stany zapalne gardła.
  4. Burak ma również właściwości zasadotwórcze. Pomaga zachować równowagę kwasowo- zasadową organizmu, niezbędną dla dobrego zdrowia.
  5. Jest  skarbnicą błonnika oraz przyspiesza przemianę materii.

Ze względu na cudowne właściwości tego produktu polecamy dziś pyszną buraczaną pastę kanapkową :)

Składniki:

1 szklanka nasion słonecznika
2-3 średnie upieczone buraki
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki płynnej tahiny
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Buraki i czosnek obieramy. Wszystkie składniki  za wyjątkiem natki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Gotowe!

pasta z buraków3 (1 of 1) blog