- Buraki są doskonałym źródłem witamin i minerałów. W korzeniu znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu.
- Jedzenie tego warzywa zaleca się przy niedokrwistości, ponieważ zawiera cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.
- Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność. Burak ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na stany zapalne gardła.
- Burak ma również właściwości zasadotwórcze. Pomaga zachować równowagę kwasowo- zasadową organizmu, niezbędną dla dobrego zdrowia.
- Jest skarbnicą błonnika oraz przyspiesza przemianę materii.
Ze względu na cudowne właściwości tego produktu polecamy dziś pyszną buraczaną pastę kanapkową
Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika
2-3 średnie upieczone buraki
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki płynnej tahiny
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Buraki i czosnek obieramy. Wszystkie składniki za wyjątkiem natki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Gotowe!
Dołącz do nas!