Lubimy ładnie wyglądać. Dbamy nie tylko o skórę, sylwetkę, włosy, ale również paznokcie. Jednak te, nie zawsze są w najlepszej kondycji. Czasem są łamliwe, rozdwajają się czy łamią, niekiedy również pojawiają się na nich białe plamy. Można je oczywiście zamalować lakierem, jednak lepiej byłoby znać przyczynę ich powstania i ja zlikwidować.

1374_8173_big

Białe plamy na paznokciach mogą mieć różnorakie podłoże. Wśród najczęstszych przyczyn tego stanu są:

  • zbyt mała ilość żelaza i cynku w organizmie,
  • mechaniczne uszkodzenie macierzy paznokcia,
  • objaw innych chorób takich jak grzybica paznokci czy łuszczyca,
  • dużo mniej prawdopodobne jest zatrucie arszenikiem.

Wizyta u lekarza może wykluczyć, lub tez potwierdzić, obecność ewentualnych jednostek chorobowych. W przypadku uszkodzenia macierzy paznokcia nie mamy już wpływu i możemy czekać na poprawę stanu. Jednak możemy działać w kwestii żelaza i cynku. Niedobór tych  składników diety najczęściej wynika ze zbyt małej ich ilości w diecie. W przypadku dużych odchyleń od normy, lekarz, na podstawie wyników morfologii, może zalecić suplementację. W mniej skrajnych przypadkach należy zwiększyć zawartość tych składników w diecie. Powinno się uwzględnić większe ilości w diecie, czerwonego mięsa, zielonych warzyw, roślin strączkowych, kasz oraz wszystkich nasion i orzechów, a także suszonych owoców.

Niedobory żelaza mogą się pojawić podczas niezbilansowanej diety, kiedy to porcje jedzenia się zmniejszają, a wzrasta aktywność fizyczna. Automatycznie zmniejsza się ilość żelaza w diecie, na które jest zwiększone zapotrzebowanie u osób uprawiających sport. Mamy rezerwy żelaza, które zapobiegają powstawania skutków niedoborów. Jednak zależą one od dotychczasowej diety, obfitości miesiączki czy długości trwania diety.