Jeśli łatwo dopadają cię infekcje, zacznij codziennie jeść produkty, które zawierają opisane poniżej składniki. Już po miesiącu wzrośnie liczba twoich przeciwciał i – co równie ważne – poprawisz stan skóry oraz uszczelnisz naczynia krwionośne i błony śluzowe.

jedzenie-e1443473828770

Witamina A

Utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu zarazki nie mogą łatwo przez nie przenikać do organizmu. Pomaga też wytworzyć większą ilość komórek układu odpornościowego i usuwa niebezpieczne wolne rodniki.
Źródła: mięso, masło, ale przede wszystkim czerwone warzywa (dynia, marchew, papryka). W nich występuje pod postacią beta-karotenu ulegającemu przemianie w witaminę A.

Witamina C

Podobnie jak witamina A, wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Poprawia przyswajanie żelaza i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Dobrym źródłem są cytrusy, natka pietruszki i kiszona kapusta. Syntetyczna witamina C przyswaja się gorzej niż ta z żywności.

Selen

To jeden z najważniejszych antyutleniaczy, który chroni nasze organy przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn. Zapobiega permanentnemu zmęczeniu, wzmacnia odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, poprawia metabolizm hormonów tarczycy.
Znajduje się w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach, cebuli, otrębach, owocach morza, rybach. Jego wchłanianie poprawiają produkty białkowe i witaminy: A, E, C.

Cynk i miedź

Bronią przed przeziębieniem i grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek. W trakcie choroby, gdy dieta zawiera niezbędną ilość tych pierwiastków, łagodzą kaszel, katar i chrypkę. Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów, co oznacza, że ma wpływ na większość zachodzących
w organizmie procesów.
Źródła: rośliny strączkowe, pestki, wątróbka, owoce morza.

Żelazo

Zapobiega anemii, bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty. Gdy w organizmie brakuje tego pierwiastka, komórki są niedotlenione i niedożywione. Taki stan prowadzi do gwałtownego spadku odporności, osłabienia i rozdrażnienia.
Znajduje się głównie w mięsie, wątróbce i żółtkach. Jest też w warzywach (szpinak, natka pietruszki, buraki, kapusta), ale gorzej przyswajalne. Jego wchłanianie poprawia witamina C.

Probiotyki

Tą nazwą określa się dobroczynne drożdże i bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a ten z kolei ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Mówi się nawet, że probiotyki to klucz do długowieczności.
Źródła: jogurty i kefiry, które zawierają żywe kultury bakterii, kiszonki z kapusty, ogórków i buraków.