Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach.

sliwa1

Dlaczego warto jeść śliwki?

1. Zawierają spore ilości witaminy A i E, które nie tylko wpływają na kondycję włosów i paznokci, ale i opóźniają starzenie.

2. Polifelole w nich zawarte skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając m.in. chorobom serca i układu krążenia.

3. Witamina B6 znajdująca się w śliwkach działa przeciwdepresyjnie, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki nim będziesz miała lepszy nastrój i humor!

4. Mają w swoim składzie kwas chlorogenowy, hamujący przyswajanie cukrów oraz  wspomagający odchudzanie.

5. Spore ilości błonnika znajdującego się w śliwkach dają uczucie sytości, regulują trawienie, przyspieszają perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Dzięki regularnemu jedzeniu śliwek twoja przemiana materii znacznie przyspieszy!