Bataty to kolejny produkt zaliczony do grupy superfoods 2013. Są to bulwy rośliny z rodziny powojowatych, zwanej wilec ziemniaczany. Mają barwę od kremowej do pomarańczowo-czerwonawej oraz bardzo różne kształty. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, jednak największymi ich producentami są obecnie Chiny, Uganda i Nigeria.
W batatach znajdziemy szereg witamin (B1, B2, B6, E, C) i związków mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, sodu, fosforu). Słodkie ziemniaki są jednak przede wszystkim źródłem karotenoidów (to im zawdzięczają piękną barwę, a im więcej występuje w nich tych związków, tym kolor jest ciemniejszy). Dzięki obecności karotenoidów bataty chronią przed nowotworami, hamują powstawanie wolnych rodników, pomagają dłużej zachować młody wygląd i stymulują układ immunologiczny.
Ponadto w słodkich ziemniakach występują spore ilości fitosteroli i błonnika pokarmowego oraz związki o charakterze anty kancerogennym: kwas kawowy i chlorogenowy.
Pod względem zastosowania kulinarnego bataty podobne są do naszych rodzimych ziemniaków, przy czym ich słodki smak rozszerza spektrum ich wykorzystania o ciasta i desery. Poniżej podajemy za blogiem stylzdrowia.pl dwa pomysły na proste i pyszne dania z wykorzystaniem batatów – warto wypróbować je w nadchodzący weekend
1. Bataty z orzechami włoskimi i tymiankiem
– 2 duże bataty
– kilka gałązek świeżego tymianku
– garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, razem ze skórką pokroić w paski (tak jak na zdjęciu), a następnie gotować na parze przez około 4 minuty. Ugotowane bataty wrzucić na suchą patelnię (ewentualnie lekko zwilżoną tłuszczem) i podsmażać razem z posiekanymi orzechami włoskimi i świeżym, posiekanym tymiankiem.
2. Bataty z curry i rodzynkami
– 2 duże bataty
– ok. ½ garści rodzynek
– ½ łyżeczki curry
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie gotować na parze przez 3,5-4 minuty. Ugotowane bataty delikatnie wymieszać z miodem, wrzucić na suchą (ewentualnie zwilżoną ściereczką nasączoną olejem) patelnię, posypać curry, dodać rodzynki i smażyć razem tak, aby zarumienić brzegi kostek.
Dołącz do nas!