Glukoza to główne źródło energii dla mózgu. Stymuluje wydzielanie serotoniny i dopaminy, odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Musi być więc dostarczana do organizmu, ale nie w nadmiarze, gdyż ten z kolei prowadzi do otyłości i cukrzycy, o czym już wielokrotnie pisaliśmy.

W związku z powyższym staramy się ograniczać sacharozę, czyli biały cukier i słusznie, tyle że to nie jest jedyny winowajca, odpowiedzialny za nadmiar glukozy we krwi. Drugim winnym są owoce, zawierające fruktozę, która w organizmie podlega przemianie do glukozy. Oczywiście owoce są zdrowe i należy je jeść, jednak również nie w nadmiarze i rozsądnie, czyli wybierając te, które cukru mają mniej.

 

Oto tabelka, przedstawiająca zawartość cukru w owocach, w kolejności rosnącej. Przestudiujcie ją uważnie i wprowadźcie stosowne zmiany do swojego menu.

tabelka owoce