Coraz więcej badań pokazuje, że spożywanie słodkich napojów przyczynia się do chorób, które wprost wykańczają naszą populację. Dlaczego tak niekorzystnie wpływają one na nasze zdrowie?

Po pierwsze jest w nich zdecydowanie za dużo cukru dodawanego przez producentów. W niektórych znajdziemy nawet 8 łyżeczek w szklance.

Po drugie cukry (zwłaszcza proste) w dużych ilościach działają na organizm destrukcyjnie. Powodują gwałtowne skoki glukozy we krwi, co z czasem osłabia wrażliwość mięśni i komórek na wytwarzaną przez trzustkę insulinę (insulinooporność), a to z kolei jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy. Jak wiadomo spożycie cukru sprzyja też otyłości. W rezultacie mamy problemy z zaburzonym działaniem hormonów, rozwojem stanów zapalnych, i nie wykluczone, że to właśnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

To pewne, że w ciągu ostatnich 30 lat spożycie słodzonych napojów wzrosło drastycznie. Dziś już co drugi z nas pije je regularnie! Najnowsze badanie opublikowane w naukowym piśmie kardiologicznym Circulation wykazało, że ten zły zwyczaj przyczynia się do niemal 200 tys. zgonów rocznie na świecie. Uczeni brali pod uwagę gazowane napoje, energetyki, napoje owocowe, słodzone mrożone herbaty oraz napoje przygotowywane w domach. Pominięto 100-procentowe soki owocowe. Zauważono największy związek picia słodzonych płynów z rozwojem cukrzycy typu 2, w dalszej kolejności z chorobami serca, na końcu – nowotworami.

Jak najczęściej zastępujmy niezdrowe napoje niegazowaną wodą.

Źródło: http://hellozdrowie.pl

shutterstock_135339767-1-Kopiowanie