Nie wiemy, jak Wam Drodzy Czytelnicy, ale nam dziś bardzo potrzeba czegoś na poprawę humoru. A nic tak go nie poprawia, jak zakupy i coś słodkiego, proponujemy więc wycieczkę do sklepu po wiktuały i samodzielne przygotowanie pysznego, ale zdrowego i przy tym lekkiego deseru (przepis i fotografia zaczerpnięte ze strony dietetyczne-przepisy.net).

 

Niskokaloryczny deser z czereśniami i kokosem

 

Składniki:

deser1– 80g czereśni (pozbawionych pestek i szypułek),

– 3 łyżki serka naturalnego 0% tłuszczu (np. President),

– 1 łyżka wiórków kokosowych,

– 1 herbatnik,

– stewia do smaku.

 

Przygotowanie:

Czereśnie umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na połówki i wydrylować. Herbatnik pokruszyć i włożyć na dno pucharka. Następnie wyłożyć połowę serka (można go doprawić odrobiną stewii i ewentualnie aromatem kokosowym). Na serek położyć połowę czereśni, następnie kolejną warstwę serka i znowu czereśnie. Deser posypać wiórkami kokosowymi. Jeść ze smakiem i bez zbytnich wyrzutów sumienia, bo porcja to około 200 kcal :)