Słodziki są to sztuczne środki słodzące, których celem jest zastępowanie cukru. Dzięki ich stosowaniu, można zmniejszać kaloryczność diety oraz uniknąć konsekwencji spożywania cukrów prostych. Ma to szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę. Niestety jest wiele kontrowersji związanych z ich stosowaniem. Zatem co należy o nich myśleć?

Ingredients

Rynek żywnościowy jest objęty ścisłymi regulacjami prawnymi, zarówno państwowymi, jak i unijnymi. Istnieją listy słodzików, które są dopuszczone i zakazane w sprzedaży. Kontrowersje jednak budzi fakt, że te same słodziki w niektórych krajach są dozwolone, a w innych zakazane. Również zastanawia ponowne wpuszczanie na rynek, tych substancji słodzących, które wcześniej były zakazane. Słodziki mogą być stosowane przez kobiety ciężarne, co jest dowodem na brak szkodliwości.

Stosowanie substancji słodzących pozwala zmniejszyć stosowanie cukru, a także obniżyć kaloryczność diety. Słodkość jest oceniana metodami chemicznymi, dlatego nawet wielokrotnie słodszy smak, może dawać inne uczucie niż naturalna słodycz. Istnieje ryzyko, że ludzie przyzwyczajeni do stosowania słodzików, po ich odstawieniu będą sięgali po więcej cukru, gdyż ich próg słodkości może być podwyższony. Słodziki są zdrowszym rozwiązaniem dla osób chorych na cukrzycę, gdyż nie podwyższają stężenia cukru we krwi zapobiegając tym samym niepożądanym skutkom choroby, a dają satysfakcję smakową.

W Polsce dopuszczone są do stosowania: acesulfam K, aspartam, kwas cyklaminowy, sacharyna, neohesperydyna DC, sukraloza, neotam oraz taumatyna, która jest substancją naturalną i można ją stosować bez ograniczeń. Stewia też jest naturalnym słodzikiem.

Stosowanie słodzików jest kwestią indywidualną. Jeżeli ktoś chce lub musi stosować środki słodzące, warto jest wtedy sięgać po te naturalne, które wydają się być najbezpieczniejsze.