Nie tylko wyrafinowany znawca kawy, potrafi docenić smak kawy. Zależy on od wielu czynników takich jak gatunek ziaren, sposób palenia, przechowywania, przygotowywania oraz dodatków w postaci przypraw czy mleka.

 palone-ziarna-kawy

Na świecie występuje kilka odmian kawy, jednak tylko kilka z nich jest wykorzystywane w masowej produkcji. Ziarna kawy Arabica, hodowane głównie w Brazylii, Afryce i Indiach, nadają kawie łagodny i aromatyczny smak.  Drugi gatunek pod względem udziału w rynku, to ziarna Robusty. Charakteryzują się większą zawartością kofeiny, co przekłada się na mocniejszy smak.

Zbiera się dojrzałe ziarna, które wymagają wysuszenia, prażenia i szybkiego schłodzenia. Pierwszy etap polega na maksymalnym zmniejszeniu zawartości wody w ziarnach do 3% ich masy. Tak przygotowane ziarna należy wyprażyć i szybko schłodzić. W czasie tego procesu słychać, jak ziarna pękają. Drugie pęknięcie oznacza koniec prażenia. Od czasu trwania tego procesu bezpośrednio zależy smak kawy. Zbyt krótki czas spowoduje, że smak kawy będzie zbyt słaby, natomiast zbyt długi, spowoduje jej gorzki smak. Ziarna prażone na jasny kolor powodują lekko korzenny smak, średnio uprażone – orzechowy, a ciemno prażone – intensywny, gorzki i tłusty.

Na dalszy smak kawy ma wpływ jej przechowywanie oraz umiejętności baristy, o dodatkach nie wspominając. Ciekawostką jest, że Włosi mają Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który wydaje certyfikaty włoskim kawiarniom, które spełniają normy wysokiego włoskiego podniebienia. Samo mielenie ziaren kawy może spowodować utratę części aromaty, kiedy ziarna są rozgrzewane. Przygotowanie kawy zaczyna się od przygotowania nagrzanej filiżanki, żeby cenny napar nie stracił zbyt szybko swojej temperatury, gdyż zimny traci swój aromat. Wg. włoskich norm powinna ona mieć 67 stopni Celsjusza. Idealna temperatura do parzenia kawy powinna mieć 88 stopni . Zbyt gorąca woda może niszczyć cenne olejki eteryczne, czego efektem będzie gorzki smak. Optymalne ciśnienie to 9 barów. Przed pierwszym łykiem kawy, zaleca się przepłukanie ust czystą wodą o temperaturze pokojowej, żeby wychwycić smak upragnionego napoju.

Wraz z ilością badań, zmienia się stosunek dietetyków do kawy. Niestety często są to sprzeczne opinie. Zatem jak we wszystkim zalecamy umiar. Lepiej jest raz czy kilka razy w tygodniu przygotować kawę o niesamowitym smaku niż hektolitrami pić „napój kawopodobny”.