Sól wzmacnia trawienie i wzmaga wydzielenie kwasu solnego w żołądku. Pobudza działanie nerek, pomaga przezwyciężyć suchość w organizmie. Minerały w niej zawarte pomagają oczyścić organizm z toksycznych pozostałości z pożywienia, tym samym wspomaga ogólne odtruwanie organizmu.

Sól dobrej jakości, stosowana w umiarkowanych ilościach wzmacnia serce i umysł.

Rodzaje soli, którą zalecamy stosować w kuchni:
1) Nierafinowana sól skalna, zwana himalajską, jest różowa. Najczystsza i najzdrowsza dostępna sól, skarbnica minerałów zawiera ich aż 84 m.in: azot, tlen, fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, chlorek, wapno, chrom, mangan, żelazo, miedź, cynk, arsen, selen, brom, jod,
2) Nierafinowana sól morska, jest szarawa, występuje w kryształkach, granulkach lub proszku.
3) Nierafinowana, niejodowana sól kamienna.Nie należy używać soli przemysłowej, warzonej, miałkiej, czyli NaCI (chlorek sodu) z dodatkiem substancji przeciw zbrylających oraz jodku potasu.

Zachęcamy  do używania dobrej soli z umiarem, jako dodatku do zup, sosów, zapiekanek, duszenia itd.
sol
źródło: http://sztukaodzywiania.pl