Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę.

Wydawałoby się, że ten rodzaj fasoli nie różni się od jej zwykłej krewniaczki, oprócz koloru. Lecz to właśnie kolor odpowiada za wiele z jej prozdrowotnych właściwości. Głęboka czarna barwa jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów w błyszczącej skórce. A to z kolei one są odpowiedzialne za takie rzeczy jak zdrowy układ krążenia, przede wszystkim zaś mocne, elastyczne naczynia krwionośne. Są to substancje bardzo dobrze wpływające na wzrok i polecane są osobom, które pracują w trudnych dla niego warunkach, na przykład w złym oświetleniu, siedzą dużo przed komputerem. Im ciemniejszy kolor tym większe nasycenie flawonoidów. Biała fasola nie zawiera ich prawie w ogóle.

file.czarna-fasola-fasola

Czarna fasola staje się źródłem zainteresowania głównie dzięki temu, że stanowi jeden ze środków na spowolnienie procesu starzenia. Oprócz tego jest źródłem białka, miedzi, cynku, molibdenu, które wpływają na wygląd skóry, włosów, paznokci. Zatem osoby spożywające czarną fasolę będą długo cieszyć się zdrowym, młodym wyglądem.

Fasolę można przygotowywać tak jak każdą inną. Nadaje się jako podstawa do zupy, wykonuje się z niej smaczną pastę. Ten rodzaj fasolki ma nieco inny smak od tradycyjnej fasoli, jest on ostrzejszy i nieco bardziej pikantny. Świetnie urozmaici sałatki, dodając im charakteru. Jest doskonała do przygotowania szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym, gdy brakuje świeżych warzyw. Fasola czarna jest jedną z wygodniejszych w przygotowaniu, ponieważ nie rozpada się po ugotowaniu, zachowując swój kształt. Niestety gotowanie jest dość długie, by była miękka potrzeba nawet godziny. Przed ugotowaniem należy ją namoczyć około dwunastu godzin. Dobrze jest ugotować fasolkę w tej samej wodzie, w której była moczona, aby nie tracić cennych witamin. Wodę tą można również wykorzystać jako dodatek do zup.