Grzyby shiitake posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. W tych rejonach grzyby shitake nazywane są nawet „eliksirem życia”, gdyż uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. Nic dziwnego – te brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem są skarbnicą składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

A3810_swieze

Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone. W związku z tym, 100 g suszonych grzybów pokrywa ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B3 u osób dorosłych. Niacyna słynie z tego, że wspomaga pracę układu nerwowego – uspokaja, pomaga radzić sobie ze stresem, ułatwia zasypianie itp. W związku z tym osoby zmęczone psychicznie mogą włączyć te grzyby do diety.

Badania wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu, tym samym zapobiegają miażdżycy, a co za tym idzie – wielu chorobom z nią związanym, np. zawałowi serca czy udarowi mózgu. Ponadto grzyby shiitake, zwłaszcza te suszone, są skarbnicą niacyny, która również wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Grzyby shiitake zawierają także sporo potasu. Jego wysoka zawartość pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu.

Jednak grzyby shiitake wyróżniają się przede wszystkim zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Z badań na ludziach wynika, że lentinan m.in. przedłuża życie pacjentów z zaawansowanym i nawracającym rakiem żołądka i jelita grubego (którzy otrzymali również chemioterapię). Włączenie do jadłospisu jednej lub dwóch porcji grzybów shiitake dziennie wzmocni system odpornościowy organizmu – grzyby te mają działanie immunomodulujące, czyli stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go. Ponadto regulują czynności samonaprawcze organizmu.

Z grzybów shiitake powinny zrezygnować osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę. Ponadto nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż wówczas mogą spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha.

Grzybów shiitake lepiej nie podawać dzieciom do 12. roku życia.

Mogą one także uczulać– po ich zjedzeniu mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu oddechowego lub wysypka.