Jagody Acai cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, ale jagody acai przede wszystkim zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Oto właściwości tych niezwykłych owoców.

acai-berry

Jagody Acai swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim właściwościom, które skutecznie wspomagają odchudzanie. Zawarte w jagodach przeciwutleniacze pomagają w usuwaniu z organizmu toksyn, natomiast błonnik w nich zawarty wspomaga proces trawienia żywności. Dodatkowo jagody acai należą do termogeników, tzn. podwyższają temperaturę ciała wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej, co przyspiesza proces odchudzania.

Zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) oraz kwas linolowy (z grupy NNKT omega-6). Związki te pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnieść stężenie „dobrego” (HDL) w organizmie, w związki z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie „złych” tłuszczów hamuje także zawarty w owocach acai błonnik.

Jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Dlatego przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową.