Maca zawiera:
- 59% węglowodanów – Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
- 10,2% białka – Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
- 8,5% błonnika – maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów.
Dwadzieścia ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych zostało znalezionych w Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%.
Maca stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych, m.in:
- Tiamina (witamina B1) – 1 mg / 100g – odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
- Niacyna (B3) – 35 mg / 100 g – wspomaga krążenie, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
- Cynk – 12 mg / 100 g Jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów uczestniczących w różnych procesach, w tym w przemianach metabolicznych. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Cynk zwiększa produkcję plemników.
- Selen – 20mg / 100g Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.
Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Dołącz do nas!