Korzeń maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie są wykorzystywane przez mieszkańców Peru od tysięcy lat. Tradycyjna medycyna peruwiańska zaleca stosowanie korzenia maki przede wszystkim na wzmocnienie. Jest także sprawdzonym sposobem na złagodzenie dokuczliwych objawów towarzyszących miesiączce i menopauzie. Jednak największą sławę korzeń maki zyskał jako środek na potencję i na płodność.

Maca-powder-and-root

Maca zawiera:

  • 59% węglowodanów – Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
  • 10,2% białka – Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
  • 8,5% błonnika – maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów.

Dwadzieścia ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych zostało znalezionych w Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%.

Maca stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych, m.in:

  • Tiamina (witamina B1) – 1 mg / 100g –  odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
  • Niacyna (B3) – 35 mg / 100 g – wspomaga krążenie, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
  • Cynk – 12 mg / 100 g Jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów uczestniczących w różnych procesach, w tym w przemianach metabolicznych. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.  Cynk zwiększa produkcję plemników.
  • Selen – 20mg / 100g Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.

Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.